Het Boek - 4DataGovernance

Title
Ga naar de inhoud
Het boek: Datagedreven werken in de praktijk" is beschikbaar en kunt u nu hier bestellen.
Boek: Datagedreven Werken in de Praktijk
Nieuwe categorie
Wil je ook datagedreven werken? Met behulp van data de juiste beslissingen nemen in jouw dagelijkse werkomgeving? Wil je bedrijfsprocessen verbeteren, de klantreis van jouw klanten optimaliseren? Viola den Hartog en Mieke van Schaik nemen jou in het boek Datagedreven werken in de praktijk mee in de manier waarop jij data slim inzet.
€ 25,00
Toevoegen
Over het boek:

De zeven concrete stappen

Met  het boek Datagedreven werken in de praktijk leer je als leidinggevende, beleidsmaker, datagebruiker, student of geïnteresseerde lezer hoe je data effectief voor je kunt laten werken.

Een concreet stappenplan helpt je onder andere bij:
 1. het formuleren van de business vraag;
 2. samenstellen van de databehoefte;
 3. de inrichting van de dataketen;
 4. het betrekken van de juiste mensen (datarollen);
 5. borgen van de kwaliteit van de data;
 6. borgen van de eisen rond veiligheid;
 7. en de dialoog rond het ethisch gebruik van data komt aanbod.

Het  werken met data vraagt om specifieke vaardigheden. Daarom krijg je ook inzicht in de veranderkundige uitdagingen die om de hoek komen kijken.

Ga je ook aan de slag met datagedreven werken, of is je huidige werkwijze toe aan een upgrade? Dit boek wijst je de weg en ik kan je daarin begeleiden.
De ROBOT keten
Samenwerken in de keten:

Een stap  die we in het boek uitgebreid toelichten is de manier waarop je de  dataketen inricht om dataproducten te maken. In dit hoofdstuk van het boek beschrijven we de dataketen in 5 stappen; de inrichting van de  dataketen zelf. Daarmee bedoelen we onder andere de inrichting van de techniek en de bijbehorende kwaliteit:

1. Registreren van gegevens;
2. Ontsluiten van de gegevens;
3. Beschikbaar stellen van de gegevens;
4. Onderzoek op basis van deze gegevens;
5. Tonen van de uitkomsten.

Data gebruiken in besluitvorming

Vraagstuk centraal:

Datagedreven  werken gaat niet over het gebruik van data, maar over het toepassen van  de kennis die op wordt gedaan met behulp van data. In het boek richten  we ons dus op de primaire vraag: welk vraagstuk wil jij oppakken met  behulp van data? Hiervoor gebruiken we het 5xW model waarin de vraag  centraal staat. In het boek lichten wij toe hoe je dit model je tijdens  je hele datareis kan helpen om de juiste focus te houden, waarbij je data gebruik voor het nemen van beslissingen.
Praktijkgericht
Breed scala aan voorbeelden:

Het  maakt niet uit of je in de zorg, de verzekeringsindustrie of bij de  overheid werkt. Om dit te illustreren hebben wij diverse bedrijven  geïnterviewd over de manier waarop zij met data en datamanagement aan de  slag gaan. Je vindt in dit boek veel voorbeelden hoe deze bedrijven de  diverse stappen hebben  toegepast in hun dagelijkse praktijk. De bedrijven die we mochten  interviewen en die hun bijdrage aan dit boek hebben geleverd zijn:

 1. Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF;
 2. Gracenote Sports, data in de sportwereld;
 3. Bovemij, partner in de mobiliteitsbranche;
 4. Rijksmuseum;
 5. Maastricht UMC+;
 6. GGD Noord- en Oost-Gelderland;
 7. Kamer van Koophandel;
 8. Esri Nederland, Software voor Geografische toepassingen;
 9. Appbakkers Zwolle;
 10. Sociale Verzekeringsbank.

Copyright 4datagovernance
Terug naar de inhoud